Kiinnostuksen kohteena kudonta

Kudonta on olennainen osa käsityökulttuuria. Kutomalla valmistetaan kankaita ja mitä erilaisempia tekstiilituotteita matoista kaitaliinoihin. Vaikka moni meistä sisustaakin kotiaan teollisesti kudotuilla kankailla ja ostaa esimerkiksi kaulahuivinsa kaupasta, voi kutomaan opetella vallan mainiosti myös itse. Et välttämättä tarvitse edes kangaspuita!

Langat ja kuteet

Kudottaessa valmistetaan kangas tai itse tekstiilituote loimi- ja kudelankajärjestelmää käyttäen. Kudontaan tarvitaan lankoja, jotka voi hankkia helposti netistäkin. Klikkaa tästä päästä sivustoon. Esimerkiksi räsymattoja varten voi kuteeksi leikata myös kotoa löytyviä vanhoja vaatteita ja muita parhaat päivänsä nähneitä tai käyttämättömäksi jääneitä tekstiilejä. Lisäksi kutomisessa voi hyödyntää poppanaa, paperinarua ja jopa pajunoksia.

Erilaisia tekniikoita

Kudonta ei tapahdu puikoilla tai koukulla, mutta tarjolla on monia muita vaihtoehtoja. Yksi niistä on tietenkin perinteiset kangaspuut. Kangaspuut vievät tilaa, mutta niitä ei suinkaan tarvitse hankkia omaan kotiinsa. Kangaspuita ja kudontakursseja löydät helposti esimerkiksi kansalaisopistoilta, ja kursseilla aloittelijakin voi kutoa vaikkapa uuden maton kodin piristykseksi. Vähemmän tilaa vievä vaihtoehto on kehyskudonta. Puista kudontakehystä mahtuu säilyttämään mainiosti kotonakin, ja sen avulla voi kutoa esimerkiksi miniryijyn tai pienen pussukan.

Jopa pahvinpalalla pääsee pitkälle

Kudontaa voi harjoitella hyvinkin kotikonstein tai vastaavasti kangaspuiden virtuoosi voi välillä kutoa jotain pienempää ja simppelimpää. Kudontakehikon voi nimittää rakentaa vaikkapa pahvinpalasta! Tälläkin tekniikalla pystyt kutomaan niin pannunalusen kuin tabletinkin.